Cirkulær økonomi – har du styr på den nye trend?

I mange år har vores samfund været præget af et lineært samfund, hvor vi mennesker producerer og smider væk. Denne tilgang til samfundet er rigtig dårlig for miljøet og for den natur, vi ellers gerne skulle passe på.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Især elektronisk affald er noget af det, der er mest skadeligt for vores miljø, og faktisk bliver der hvert år produceret 50 millioner tons elektronisk affald. Det kan lyde af meget, men faktisk står det elektroniske affald kun for 2 % af det samlede affald i verden.

Problemet med det elektroniske affald er, at der bliver brugt en stor mængde farlige kemikalier til at producere computere, smartphones og andre elektroniske devices, og faktisk står elektronikken for 70% af de farlige kemikalier. Det kan forekomme problematisk, når teknologien stadig finder større og større indpas i vores dagligdag, og der bliver købt mere og mere elektronik.

Derudover bliver elektronikken hurtigere og hurtigere skiftet ud, i takt med at der kommer meget nyt og spændende på markedet. Faktisk var en gennemsnitlig levetid for en computer seks år i 1975, hvor den var faldet til blot to år i 2005. Det er en drastisk ændring, og disse tal er med til at sætte streg under, hvor vigtigt genbrug er.

Den nye trend

Heldigvis ses der i større og større grad i dag en ny trend – den såkaldte cirkulære økonomi. Dette er et modsvar på den ødelæggende tendens, der ellers har været i samfundet med køb og smid ud. Hvis ikke du er stødt på cirkulær økonomi før nu, kan du være sikker på, at det er noget, du kommer til at støde mere på i fremtiden.

Den cirkulære økonomi går ud på, at IT og elektronik i højere grad end før skal genbruges og genanvendes.

Det er der flere nye virksomheder, såsom Refurb, der er begyndt at sætte fokus på, og dette kan på sigt blandt andet være med til at bruge færre ressourcer, sænke CO2-aftrykket og skabe en masse nye arbejdspladser.

Der findes udelukkende positive resultater af genanvendelse og genbrug, og ved at ”renovere” gamle IT-maskiner, rense dem og give dem nyt liv kan andre mennesker få glæde af dem. Dette kan både være en fordel for forbrugeren og for naturen. Forbrugerne, idet de kan spare penge ved at købe genbrugte varer i fin stand, og for naturen er det en fordel på alle tænkelige måder.

Hvad kan du så gøre for at bidrage til den cirkulære økonomi?

Du kan bidrage ved at huske at sortere dit affald for på den måde at gøre det nemt for firmaer som Refurb at genanvende de rigtige ting. Derudover kan du passe på dine ting og vente med at smide dem ud, indtil det er absolut nødvendigt, og sidst men ikke mindst kan du sørge for at købe så miljøvenligt som muligt. Heldigvis bliver producenterne i dag også bedre og bedre til at bidrage til en åbenhed og gennemsigtighed omkring kemikaliebrugen i deres produkter, hvilket giver dig bedre mulighed for at vælge.

Naturen har skabt os, vi har ikke skabt den, og derfor skal vi hjælpe til med at passe ekstra godt på den.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*