Danmarkskanonen – de 10 vigtigste danske værdier

Dannebrog
Dannebrog er - hvis man skal tage lytte til danskerne - synonym med værdier som frihed, ligestilling og velfærdssamfundet.

Kan du kende dig selv i ord som frisind, tillid og frivillighed? I december 2016 blev de 10 vigtigste danske værdier offentliggjort i den såkaldte Danmarkskanon – præsenteret af Bertel Haarder. Det er befolkningen selv, som har valg de mest centrale værdier – og værdierne må derfor menes at være udtryk for det danske flertal.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

I denne artikel kan du læse mere om de 10 danske værdier, samt hvad Bertel Haarder selv synes om danskernes valg. Har du forslag til værdier, som i højere grad kendetegner Danmark og danskerne? Del dem med os i kommentarerne!

Et land med mange værdier

Først var der hele 2.425 forslag til de danske værdier. Selvom det danske land anses for værende aldeles lykkeligt og vellidt, så blev disse forslag kogt ned til 20. Cirka 300.000 danskere har efterfølgende stemt på de 20 forslag, hvoraf de 10 vigtigste danske værdier er fundet.

De 10 danske værdier som fremgår af Danmarkskanonen er:

 • Frisind
 • Kønsligestilling
 • Velfærdssamfundet
 • Tillid
 • Det danske sprog
 • Foreningsliv og frivillighed
 • Hygge
 • Den kristne kulturarv
 • Frihed
 • Lighed for loven.

Heraf var det velfærdssamfundet og frihed, som fik flest stemmer af de mange danskere, som deltog i afstemningen. Dette er bestemt ikke dårlige værdier at være kendt for, hvilket man kun kan glæde sig over.

Bertel Haarder er tilfreds med Danmarkskanonen

Den garvede politiker Bertel Haarder glæder sig ligeledes over resultater af afstemningen vedr. Danmarkskanonen. Han påpeger, at han stort set er enig med danskernes valg med frihed, kønsligestilling og tillid som sine favoritter.

Hvis det stod til ham, ville hygge dog være udskiftet med håndværk, da han mener, at danskerne skal være aldeles stolte af deres håndværk og design. Han mener, at hygge blot er et ord og derfor ikke fortjener pladsen i Danmarkskanonen. Og dette er på trods af, at ordet er så populært, at der i udlandet er blevet skrevet flere bøger om det danske fænomen.

Hvad kan vi bruge Danmarkskanonen til?

Den samlede pris for undersøgelserne bag Danmarkskanonen løber op i omkring 2,2 millioner kroner – hvilket er mange penge, som måske kunne være brugt på andre, fornuftige området. Bertel Haarder mener dog, at pengene er givet godt ud.

Venstre-politikeren synes, at det er en meget lav pris at betale for noget, som identificerer fremtidens værdier for den danske befolkning. Han mener ligeledes, at det er vigtigt, at vi danskere er mere tydelige med hensyn til de værdier, som vi tillægger størst vægt. Midt i globaliseringen og internationaliseringen er det vigtigt, at vi hviler i vores egne værdier, så vi kan bruge dem til at række ud mod andre. Vi har i Danmark en tendens til at være meget utydelige værdimæssigt, fordi det hele er så indforstået – og tit tager vi tingene som en selvfølge.

Derudover mener han, at Danmarkskanonen er en håndsrækning til mange danske udlændinge. Her bruger han et eksempel om, at det er en skam, at folk der forarges over muhammedtegningerne ikke fik at vide lige fra starten, at man i Danmark godt må gøre grin med Gud, Jesus, Statsministeren eller Dronning.

Bertel Haarder mener således, at Danmarkskanonen skal binde Danmark sammen og dermed gøre Danmark til et bedre sted at opholde sig.

1 Comment

 1. Jeg er stort set enig i Danmarkskanonen.
  Man behøver ikke i Danmark at gå på kompromis med disse “danske værdier”, når man lovgiver vedr. indvandring og integration.
  Men, hvordan kan man i regeringen:
  – nægte at modtage kvoteflygtninge
  – fratage flygninge smykker og penge
  – adskille etablerede børnefamilier på grund af lave aldre
  – hjemsende flygtninge uden at have vished for, at de kan få den nødvendige hjælp, medicin mv
  – forbyde burkaer (ja, nogle vil også forbyde tørklæder)
  – kræve adfærd, som i visse kulturer er græseoverskridende (f.eks. håndtryk)
  med den begrundelse, at det er for “at bevare de danske værdier og den danske kulturarv”
  Folketinget bør ved enhver lovbehandling bruge danmarkskanonen som checkliste.
  Det er ikke acceptabelt, at DF og Integrationsministeren blot anvender floskler som “at bevare de danske værdier og den danske kulturarv”

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*