
Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.
Plast og øvrigt emballage er med til at skade miljøet – eller hvad? Dette er faktisk ikke tilfældet, selvom det virker som en selvfølgelighed. Set i et større perspektiv har det nemlig vist sig, at emballage har en gavnlig effekt på miljøet. Det viser beregninger fra DTU.
Hvis man tænker på, hvor meget mad der hver evig eneste dag bliver kasseret på grund af en kortvarig holdbarhed – og hvis man tillige overvejer, hvor meget mad, der rent faktisk holder sig frisk over en længere periode, fordi indpakningen er med til at forlænge holdbarhedsdatoen, ja så har man en del af forklaringen. Emballage behøver nemlig ikke nødvendigvis at være den store synder, når det kommer til miljøet. Emballage har vist sig at være et fantastisk middel mod en af de helt store problematikker – nemlig madspild.
Emballagens miljøbelastning er minimal
Hver dag smider de fleste danskere emballage fra diverse madvarer direkte ud i skraldespanden. Selvom det ikke ser ud af meget for den enkelte husstand, kan det virke som uanede mængder af emballage, der smides ud årligt. Dette er et problem, der er nemt at iagttage og derfor nemt at forstå. Det er dog langt fra tilfældet. De store mængder af emballage har nemlig vist sig at udgøre en minimal andel af den samledes miljøbelastning, der følger ved en madvare. Emballage står for under 1 % af en madvarers samledes miljøbelastning.
Det er derfor langt fra emballagen fra diverse madvarer, der har den største negative effekt på miljøet. Der er nemlig mange andre områder, hvor det vil være langt mere hensigtsmæssigt at sætte ind. Retter man blikket mod emballagen, løser emballagen netop en del af et større miljøproblem.
Emballage mindsker madspild
Forestil dig, at alt emballage forsvandt, og alle danskere købte emballagefrie frugter, grøntsager og øvrige madvarer. Mange miljøentusiaster mener, at en sådan ændring vil forbedre miljøet markant. Dette er dog ikke helt tilfældet, når man undersøger miljøproblemer i et større perspektiv.
Det er nemlig et kendt faktum, at madspild har en negativ indvirkning på miljøet. Selvom der de seneste år er kommet et øget fokus på danskernes madspild, er der stadigvæk langt igen. En overset pointe i debatten omkring emballage er derfor den positive effekt emballage rent faktisk har på fødevarers holdbarhed, og rigtig mange er faktisk ikke bevidste om denne.
Hvad mange glemmer er nemlig, at løsningen på dårlig holdbarhed er smart emballage som hos Albe Emballage A/S. Hvis alt emballage forsvinder for at forbedre miljøet, vil madspildet i stedet stige markant. De fleste fødevarer har nemlig en utrolig kort holdbarhed. Når fødevarerne ikke længere er friske, er man naturligvis nødt til at smide dem ud. Madspild vil derfor skade miljøet i større grad end mængden af emballage. Det kan derfor vise sig, at emballage rent faktisk har en positiv effekt på miljøet i stedet for omvendt. Mange fokuserer nemlig udelukkende på det negative afkast fra emballagen og glemmer derimod at fokusere på vigtigheden af minimalt madspild, som blandt andet mindskes ved muligheden for at købe fødevarer med længere holdbarhed.
Skriv en kommentar