Grøn omstilling: Flere pillefyr i de danske hjem

Traepiller

Kan du godt lide tanken om, at du sparer penge samtidig med, at du gør noget godt for miljøet? I så fald bør du hoppe med på bølgen og anskaffe dig et pillefyr ligesom en stor gruppe danskere allerede har gjort. Den grønne omstilling behøver ikke at være en dyr fornøjelse – et pillefyr kan faktisk spare dig for anseelige beløb hvert eneste år. 

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Det er altså ikke for sjov, når man taler om, hvordan billige træpiller både letter belastningen på pengepungen og miljøet. I løbet af de seneste 15 år har danskerne ikke kunne stå for de mange fordele ved et træpillefyr, og forbruget af træpiller er femdoblet. Fremgangen forventes dog ikke at stoppe – ifølge Energistyrelsen er det forventelige forbrug fordoblet i 2025. Både fjern- og kraftvarmeværker bruger i højere og højere grad træpiller, men den største overgang fra olie og kul til træpiller ses altså i erhvervslivet, i det offentlige og hos private familier.

Miljøet vil takke dig

Træpillerne er typisk produceret af restmateriale fra møbelproduktion, som altså bliver presset hårdt sammen til træpiller, og at genanvende restmateriale på denne måde er yderst miljøvenligt. Hele idéen med at udnytte restmateriale, i stedet for at skulle producere nyt materiale, er den perfekte måde at spare på jordens ressourcer. Træpillerne kan variere i kvalitet, men i bedste fald svarer den tilbageværende aske kun til en halv procent af det brændte materiale. Oven i dette brænder et træpillefyr også de gasser, der udvikles under forbrændingen, så forureningen for dette type fyr er altså minimal.

Et hus på 150 kvadratmeter vil typisk bruge 5 ton træpiller årligt. Energien i denne mængde træpiller svarer til 2.800 liter olie. Udover at det giver en økonomisk besparelse, så sparer du miljøet for at skulle producere store mængder olie samt de forurenende gasser, som forbrændingen forårsager.

Økonomiske fordele

Grøn omstilling fylder meget i tiden, og for at hjælpe den på vej, giver staten forskellige incitamenter til, at du også begynder at gå ind for grøn omstilling. Når du anskaffer dig et pillefyr, kan du nemlig både få håndværkerfradrag for installationen, ligesom at dit lokale energiselskab vil give dig et tilskud på 20 til 40 øre per kWh, du producerer. Brændslet i form af træpiller er desuden miljøneutral, hvilket også vil spare dig for CO2-afgifter.

Der er dog meget mere at spare end tilskud og fradrag. Hvis du sammenligner et træpillefyr med et olie- eller gasfyr kan du altså spare omkostninger helt op i nærheden af 70%. For at se besparelsen i kroner og øre, kan du her se et regneeksempel med udgangspunkt i mængderne fra forrige afsnit:

  • Et oliefyr bruger ca. 2.800 liter olie til en literpris á cirka 10.000 kroner (28.000 kr. årligt)
  • Et pillefyr bruger ca. 5 ton træpiller til gennemsnitligt 2.100 kroner per ton (10.500 kr. årligt)

Ved dette eksempel kan du altså reducere dine udgifter til brændsel med 17.500 kroner om året, og det er altså derfor, at dit pillefyr har sparet sig selv hjem i løbet af 2-4 år.

 

Håndværker i Odder

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*