Jagt – danskernes nye folkesport

Nature in winter

De sidste 10 år er interessen for jagt steget stødt, og der er i øjeblikket det højeste antal jægere i Danmark nogensinde. Meget kunne tyde på, at jagt er blevet danskernes nye folkesport, men hvordan kan det egentlig være?

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Tilbage til naturen

Hvorfor jagt er blevet så populært kan naturligvis skyldes mange forskellige faktorer, men en del livsstilforskere peger på det stillesiddende kontorliv som én af grundene. Jagtinstinkterne ligger dybt forankret i mennesket, og selvom vi i høj grad har bevæget os væk fra urmenneskets hulelivsstil, er der altså nogle af de gamle instinkter, der hænger ved. Mange moderne mennesker arbejder på kontor og sidder derfor ned det meste af dagen, og dette kan være en grund til, at man i sin fritid har brug for at komme ud at bevæge sig og ud i naturen.

Dette kan man selvfølgelig gøre på mange måder, men intet mindre end 176.943 danskere vælger altså jagt som deres frirum. Det er det højeste antal jagttegnsløsere i Danmark, siden man i 1941 begyndte at lave en landsdækkende registrering. Desuden er antallet af jægere steget hvert år igennem det sidste årti, og meget kan altså tyde på, at det moderne menneske trods alt stadig har brug for at følge sine urgamle instinkter.

Kvinder er ikke længere samlere

I urtiden var rollefordelingen klar: Mændene var jægere, og kvinderne var samlere. Der var ikke så megen diskussion – kvinderne stod for bær og rødder, og mændene tog sig af kødet. Sådan er det imidlertid ikke længere! Antallet af mandlige jægere er godt nok stadig højere end antallet af kvindelige, men kvinderne har i dén grad meldt sig på banen inden for de seneste år! Hele 6,1% af de danske jægere er i dag kvinder, og det er den højeste procentdel nogensinde!

Hvad denne udvikling skyldes er svært at sige – måske handler det om feminisme, frigørelse og trangen til at klare sig selv. Måske handler det bare om, at kvinder såvel som mænd har brug for et afbræk fra kontorarbejdet og ligeledes har en forkærlighed til naturen. Hvad end grunden – eller grundene – er, stiger antallet af kvindelige jægere, og det er ikke blot i Danmark, man kan se denne tendens. I mange nabolande med samme jagtkultur har kvinderne ligeledes smidt rødder og bær og er i stedet gået på jagt i jagtens univers!

Jagt er både godt for dig og naturen

Det stigende antal jægere er ikke blot godt for de mange danskere, der dermed kommer ud og nyder naturen, men er faktisk også godt for naturen selv! Jægerne smider nemlig en hel del kroner efter naturbevarelse – faktisk intet mindre end 200 millioner årligt! Dette er penge, de giver af egen lomme til naturudvikling og –bevarelse i form af pleje og etablering af vandhuller, levende hegn og vildtstriber. Jægerne har naturligvis en personlig interesse i at vedligeholde deres frirum, men udover de penge, som de danske jægere selv bidrager med af egen fri vilje, giver de også en del i form af jagttegnsafgifter.

Årligt kommer der omkring 100 millioner kroner ind i forbindelse med jagt, og af disse går de cirka 17 millioner af dem til forbedringer i naturen. Jo flere jægere der er, des flere penge tjenes der på jagttegnsafgifter og dermed er der også flere penge til at opbygge og bevare de danske skove og naturarealer. På den måde er det stigende antal jægere altså med til at pleje den danske natur, som vi alle nyder godt af, og interessen for jagt er derfor ikke blot godt for jægere og urinstinkter, men gavner alle naturelskende danskere, og dét er da en folkesportsegenskab, der vil noget!

Vil du også være en del af folkesporten, så tryk her, hvor du kan tage jagttegn.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*