Julen er hjert… forbrugets fest

Christmas cookies

Julens omtales ofte som en forbrugsfest af både juleelskere – og hadere. Danskerne fylder indkøbsvognene med julemarcipan, velfærds-ænder, økologisk kirsebærsovs og de nyeste gadgets for at skabe en ”rigtig” jul. For der bliver ikke sparet på noget, når danskerne holder jul – til butikkernes store glæde.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Julen er 30,5 milliarder kroner værd

Sidste år handlede danskerne for næsten 30,5 milliarder kroner på deres dankort de første 23 dage af december. Året forinden, i 2015, var forbruget 2,9% lavere end sidste år. Danskernes juleforbrug er dermed stigende, og december er den måned, hvor danskerne har dankortet allermest oppe af lommen. Dagforbruget på dankortet ligger omkring 30% højere i december end i årets andre måneder ifølge Nets, men hvad er det, der får juleforbruget til at stige år efter år?

Økologisk designer jul

Definitionen på en rigtig jul har taget en drejning, i og med at de sociale medier er kommet ind i billedet. Flere lever efter at opnå det perfekte liv, som de ser på de sociale medier. I juletiden kan du blive snydt på diverse sociale medier, når du ser billeder af økologisk juleslik og designer julepynt. Snydt således at du falder i fælden og finder nærmeste supermarked for at købe netop det samme. For det er jo sådan en ”rigtig” jul skal være. Med øko-and og Georg Jensen-julepynt. Eller er det nu det? Butikkerne nyder i hvert fald godt af disse tendenser, når danskerne inspirerer hinanden til den ”perfekte” jul.

Julens madspild

Mængden af mad er især et område, hvor du som forbruger kan gøre en indsat for at bekæmpe ikke bare det store juleforbrug, men også madspild. For at bekæmpe dette kan det være en god idé at lægge en plan for indkøbene, inden du farer ud i butikkerne. Allerede i planlægningsfasen kan det også være fornuftigt at tænke eventuelle rester ind. Hvilke retter kan du lave med de julerester, som du ofte har tilovers? Tænk også på dine gæster. Er der måske nogle vegetarer, behøver du ikke købe kød til alle. Er der nogle, der konsekvent ikke spiser kartofler, kan du også købe mindre af dette. På den måde mindsker du også dit forbrug på julemad, uden at nogen går sultne hjem.

Sløjfer julen

Der er dog en stigende tendens til, at flere danskere dropper julen og rejser væk henover juledagene. Det har altid været et fænomen, at nogle rejste væk i julen og eventuelt helt droppede julen eller holdt en anderledes jul et sted i varmen på et charterhotel, men dette fænomen har haft en stigende popularitet i disse år. Og der kan være mange årsager til, at danskerne dropper julen. En af dem kan skyldes en dårlig oplevelse med den tidligere jul, hvad enten det er julestress eller julestridigheder i familien. En anden årsag kan være netop forbrugsfesten – og i den forbindelse den store opmærksomhed på det materielle i december måned. Flere oplever at mangle ønsker til jul og derfor være ”tvunget” til at ønske sig unødvendige ting, hvilket har fået mange til at reflektere over julens egentlige værdier.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*