Økologi og bæredygtighed i vores haver

Have

Økologi, sundhed og bæredygtighed er flyttet ind i vores haver. Nu er det ikke længere nok med en slået græsplane, flotte blomsterbede og en nydelig terrasse med grill. Danskerne er et bevidst folkefærd, der gør sig nøje overvejelser om deres værdisæt og måden hvorpå, de ønsker at leve deres liv.

Dette kommer i dag til udtryk i både boligindretning, spisevaner og nu også i haven. Klima, miljø og sundhed er i dag vigtige, omdiskuterede faktorer, som der hives med i overvejelserne, når spaden stikkes i jorden og haven skal tage form.

Værne om naturen

Miljø og klima har og er stadig omdiskuterede emner, som får danskerne til at forholde sig og tage stilling. Disse overvejelser har i de seneste år sat sit præg på havevalg og haveindretningen. Danskerne ønsker i stigende grad at værne om naturen og passe på miljøet. At bringe bæredygtighed til haven handler ikke om, at lade haven gro til, men at tage bevidste bæredygtige valg. Bæredygtigheden kommer blandt andet ind i valget af genbrug, råmaterialer, havemøbler, hvilke og hvor mange planter, der placeres i haven i forhold til vanding og den naturlige balance. Ligeledes ses bæredygtige tiltag som opsamling af regnvand, det at lade giftstoffer ligge, brug af kompostbeholdere og solceller.

Spiselige urter og selvdyrkede grøntsager

Den danske have skal ikke blot være smuk og indbydende, men også funktionel. Økologisk selvforsyning hitter, hvor spiselige urter og friske, selvdyrkede grøntsager året rundt er at foretrække. Danskerne, unge som gamle, er generelt blevet mere bevidste om, hvad de putter i munden. Sundhed er i fokus, og dette får indpas i haven ved implementering af køkkenhaver og drivhuse. Især drivhuset er populært, hvor vækstsæsonen forlænges, og hvor hjemmedyrkede grøntsager og frugter kan høstes. Økologiske tomater, agurker, peberfrugter, citrusfrugter og vindruer er blot få sorter, der bringes til det sunde køkken. Læs mere på Hobbydrivhuse.dk.

Aktiviteter og bolig flyttes ud

Nutidens funktionelle have er også blevet et socialt samlingspunkt, hvor mange indendørsaktiviteter flyttes ud. Haven er blevet stedet for familieliv; grill på terrassen, snobrød over bål og hønsegårdsbygning. Fritidsaktiviteter plejes og udendørsprojekter sættes i gang. Det er stedet, hvor man nyder hinandens selskab, og hvor der er plads til kreativitet og leg. Ikke nok med dette, er boligen i stor stil også flyttet med ud, og med økologi og bæredygtighed i tankerne, kreeres både udendørs bade og -køkkener. Udendørs madlavning foregår i dag hele året rundt, og det er ikke længere usandsynligt, at julemaden tilberedes på grillen.

Ud i naturen

I dag prioriteres naturen generelt højere hos den travle, moderne dansker. At bevæge sig uden for og at bruge tid i haven virker for mange afstressende i en ellers travl hverdag. Arbejdsopgaver og problemløsning på arbejdspladsen kastes væk for en stund til fordel for haveprojekter, plejning af den økologiske køkkenhaven og plukning af farverige blomster. At tage jagttegn og at vinterbade har ligeledes opnået fornyet popularitet, hvor folket trækker sig væk fra menneskemylder og forpligtelser. Danskerne vil ud i naturen, og haven og naturen er blevet et frirum.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*