Sådan laver du din egen pergola til haven

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

En pergola af træ

De mest traditionelle pergolaer, er lavet af træ. De har ikke som sådan en tæt tagkonstruktion. ”Taget” består nemlig af brædder, der typisk krydser hinanden, hvor der lufthuller imellem. Det virker måske en smule upraktisk, men denne type pergola kan stadig være en rigtig god løsning.


 

En pergola af træ, kan nemlig sagtens være med til at skabe læ og skygge. Der vil også stadig komme sol ind under pergolaen fra mellemrummene imellem brædderne. Det kan være en god måde at få lidt lys på terrasseområdet eller i haven, men uden det bliver alt for meget.

 

Når du skal bygge en pergola af træ, skal du starte med nogle gode stolper. Det er nemlig dem, der er fundamentet for pergolaen. Det kan derfor også være en fordel at støbe dem ned i jorden, så de ikke render nogen steder.

 

Når du har stolperne på plads i fire hjørner, hvis den skal være firkantet, skal du have lavet en ramme om disse fire stolper i toppen af dem. Derudover skal du have vindafstivet stolperne og rammerne.

 

Når du har gjort det, kan du begynde med selve ”tagkonstruktionen”. Her er det vigtigt, at du starter med at bevæge dig fra en side ad gangen. Hvis du har toprammen, så der både er et bræt til nord, syd, øst og vest, kan du starte med at lægge nye brædder fra nord mod syd. Når det er gjort, kan du begynde at lægge brædder fra øst mod vest.

 

Det er kun en måde at gøre det på. Der findes en masse andre måder og mønstre, du kan begive dig ud i, når du skal lave en pergola af træ.

 

En pergola med en markise

Vil du gerne have en lidt mere enkel pergola, som du i teorien selv kan styre, kan det være en fordel med en markise i stedet for. Langt hen ad vejen kan den det samme. Det kan nemlig også skabe læ og skygge. En markise kan dog skabe mere skygge, da der ikke er huller i som ved en pergola af træ.

 

Når du skal have en markise som din pergola, skal du overveje, hvor du vil have den monteret. Der er nemlig flere forskellige måder, du kan montere en markise på.

 

Rigtig mange vælger at montere markisen på spærene på huset. Det er en yderst holdbar løsning, hvor markisen ikke løber nogle steder. Derudover får du en enkel montering, hvor du ikke kan se beslagene særligt meget. De kan nemlig blive gemt væk under brædderne på udhænget. En markise som en pergola kan derfor være en forholdsvis pæn løsning.

 

Når du skal have en markise monteret på spærene, skal du have åbnet dit udhæng op. Herfra kan du nemlig komme ind til spærene, hvor du kan få monteret beslagene. Der kan sagtens laves nogle pæne løsninger, så det slet ikke kan ses, at der har været åbnet op for dit udhæng. Dernæst er det forholdsvis lige til at få monteret markisen på sternbrædderne.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*