Store virksomheder ansætter flere kvinder

Store virksomheder - flere kvinder

Det bliver mindre og mindre sjældent at se kvinder i de danske bestyrelseslokaler i C20-virksomhederne. Ritzau Finans har netop lavet en undersøgelse, der viser, at hele 27% af bestyrelsesmedlemmerne i de danske C20-virksomheder nu består af kvinder – og antallet er forsat stigende.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Det var helt tilbage i 2013, at det blev gjort lovpligtigt, at de 1200 største virksomheder i Danmark skulle opstille mål for hvor mange kvinder, der skal sidde i bestyrelsen. I 2017 gælder denne regel 850 virksomheder, hvilket betyder, at samtlige 19 C20-selskaber har kvinder i bestyrelserne. Medarbejderrepræsentanter er ikke talt med i denne optælling.

Stine Bosse, medlem af TDC’s bestyrelse og formand hos den børsnoterede Banknordik, synes, at vi både skal være glade for og stolte af resultatet. Hun er dog af den overbevisning, at det stigende tal skyldes truslen omkring kvoteordninger.

Det siges, at en af udfordringerne er, at der er mangel på kvinder med erfaringen som topleder. Gitte Maya Elsing uddyber ved at forklare, at antallet af kvinder i toplaget ikke er så stort, som det kunne ønskes at være. Udviklingen kommer derfor til at tage flere år, mener hun, dog ser hun både chancer og muligheder i selvsamme teori.

Kvinderne har kompetencerne til det

Det forholder sig tillige sådan, at det kun er 12% af kvinderne i de danske bestyrelser, der er danske kvinder. De resterende er hentet ind fra udlandet, men dette mener Stine Bosse er helt naturligt, og hun mener samtidigt, at det er en god situation, fordi det gør, at bestyrelsesmedlemmer fra andre relevante steder med stor markedsandel også får en plads.

Hun udtaler også, at posterne er tunge, hvorfor kvalificering er nødvendig, men dette bekymrer hende imidlertid ikke. Hun tror på, at det har en rigtig stor betydning for virksomhederne, at kønnene bliver blandet, idet temaerne og ikke mindst diskussionerne bliver anderledes, hvilket kan være rigtig positivt. Dette er Gitte Maya Elsing enig i.

Hun mener, at kvinder ved bordet er noget, som mange virksomheder ønsker. Hun siger ydermere, at hun igennem hendes karriere har oplevet rigtig mange mandlige topfolk, der også kan se kompetencerne i kvinder, hvilket påvirker udviklingen i en positiv retning. Det er vigtigt, at man husker, at kvinder udgør over 50% af de veluddannede, hvorfor man i værste tilfælde kan misse vigtige kompetencer.

Nye kvinder komme løbende til

Den sidste virksomhed, der lukkede en kvinde ind i bestyrelseslokalet, var Coloplast, og her blev hele to kvinder faktisk lukket ind. Det handler derfor om, at denne udvikling blot skal fortsætte en årrække endnu. Vestas er også en virksomhed, der drager fordel af det kvindelige køns kompetencer.

De har nemlig prorektor Lykke Friis siddende i bestyrelsen. Endvidere sidder økonomiprofessor Nina Smith hos Carlsberg. To af de førnævnte C20-selskaber, Chr. Hansen og Nordea, har kvindelige næstformænd – det er derfor kun et spørgsmål om tid, før de også kommer med i statistikken.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*