Det tilbageholdende, men festlige Tyskland

Ol

Tysk kultur kommer med mange facetter. Tyskland er bundet til en broget historie med nazisme, verdenskrige og holocaust, men anerkendes i dag som et nutidigt og succesfuldt industriland med høje levestandarder, et veluddannet folkefærd og storslåede kulturpræstationer.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Tyskland er i dag et fremtrædende land inden for kultur og videnskab, og landet har dannet rammerne for mange af de største videnskabsfolk og kunstnere i verden. Tysk kultur rummer alt fra national tilbageholdenhed, klassiske musiktoner, bemærkelsesværdige videnskabstænkere til verdenskendte folkeeventyrer, store øl og lederhosen til oktoberfest.

 

Nationale symboler

Hvor andre lande ikke er blege for at hejse landeflaget ved alle tænkelige lejligheder og i fællesskab synge fædrelandssange, der styrker landets nationalfølelse, har dette længe været en utænkelig del af tysk kultur. Dette hænger uløseligt sammen med en afstandstagen fra Tysklands fortid, hvor tyske nationalsymboler i en lang årrække er blevet forbundet med nazismen og højreradikalisme. Tysklands fortid sidder stærkt fast i det tyske folkefærd, hvor flere generationer har følt stor skyld for de nazistiske gerninger og begivenheder. Dette er dog ved at løsne op, og en national stolthed er ved at vende tilbage. I 2006 under fodbold-VM bar tyske fans deres landefarver med stolthed og lod de tyske flag svinge. Nationale slagssange lød fra tyskernes læber og tysk værdighed og tilfredshed lod sig for en stund ikke stå i skyggen af datidens forfærdelige begivenheder. Nationalsymboler er stadig i dag forbundet med en vis tilbageholdenhed.

 

Fra Bach til Einstein

Tyskland er rig på kunst, litteratur, filosofi, videnskab og musik. Især inden for videnskaben og musikkens verden har Tyskland gjort sig synlig og bemærket verden over. Klassiske tyske komponister som Bach, Beethoven og Wagner har bidraget med smukke klavertoner og fyldige harmonier til tysk kultur. Tyske tænkere som Immanuel Kant, Albert Einstein, Friedrich Nietzsche, Theodor Adorno, Karl Marx, Max Horkheimer og Jürgen Habermas har sat rammerne inden for filosofi, sociologi og videnskabsteori, og mange familier har samlet sig om de fantastiske, tyske folkeeventyr af Brødrene Grimm. Derudover har tyske malere haft stor indflydelse på vestlig kunst gennem tiden, hvor Documenta, Transmediale og Art Cologne er nogle af nutidens større kunstudstillinger og festivaler i Tyskland.

 

Store øl og oktoberfest

Hvad der især kan samle den tyske nation er den årlige oktoberfest i München, hvor flere end 6 millioner deltager fra både ind- og udland. Denne store folkefest, der blev holdt første gang i 1810, er indbegrebet af tysk kultur og tysk tradition. Denne festlighed opstod ved bryllupsfejringen af kronprins Ludwig og prinsesse Therese og er senere blevet en fast begivenhed i München. En begivenhed, der senere er udvandret til andre lande. De første år af folkefestens afholdelse var af stor sportslig karakter. Festen var især karakteriseret ved hestevæddeløb, men er i dag i højere grad forbundet med store øl, madboder, hornmusik, tyrolertøj og lederhosen. Festlighederne løber over 14-16 dage med start i september og afslutning i midt oktober. Oktoberfest er en unik, stemningsfyldt oplevelse med glade folk, klassiske øl og traditionelle tyske madretter.

 

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*